Annons:
Etikettallmänt
Läst 5197 ggr
AnnaKarin
7/4/08, 12:37 AM

Burmillan - en tillverkad ras

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Burmillans historia började med en oplanerad kärleksaffär. Baronessan von Kirschberg i London ägde en stilig chinchillaperserhane och en förtjusande lila burmahona.

Någon råkade av misstag lämna en dörr öppen och resultatet, fyra korthåriga ungar, föddes 11 september 1981. De var förvånansvärt jämna till utseendet, alla svartsilvertippade och närmast burma i typen. De vackra kattungarna väckte stort intresse och Baronessan von Kirschberg insåg snart att "olyckshändelsen" kunde vara intressant att fortsätta med och kanske till och med skapa en ny ras.

Jemari Sanquist
Pappakatt Jemari Sanquist med ett par av de allra första burmillorna. Foto: Mr Marc Henrie

För att citera Miranda von Kirschberg" Det funderades mycket innan jag beslutade mig för att fortsätta aveln, eftersom målet i så fall skulle vara att skapa en ny ras"

GCCF stadgar att för att godkänna en ny ras, skall den antingen vara tillräckligt olik existerande raser eller kombinera ny färg och /eller mönster med typen hos en godkänd ras - om det inte är en ras som redan godkänts i ett annat land.

Astahazy Galatea and kittens
En hona ur allra första kullen, Astahazy Galatea, med kattungar

En hona från den första kullen Gemma såldes till Therese och Charles Clarke, Kartushs uppfödning, som arbetade intensivt för att få fram burmillor med endast den rasen i stamtavlan. De samarbetade med den kände genetikern Roy Robinson och tillsammans med honom utarbetades ett avelsprogram. Förutom Gemma köpte de hennes halvbror Jacynt efter Gemmas chinchilla far och en blå burma.

Ett par år senare bildades "The Burmilla Cat Club", som hade som mål att skapa en silver shaded eller tippad burmilla. Man utarbetade avelsprogram och preliminär standard. The Burmilla Cat Club begränsade sig till att endast syssla med tippade katter med eller utan silver, de som ej var burmillor eller golden såldes som sällskapskatter. Klubben var associerad med CA som blev den första FIFeklubben i England.

Några år senare bildades the Burmilla Association som arbetade vidare med samtliga avkommor från burmilla-burmilla parningarna. Detta blev Asian avelsprogrammet som visar en uppsjö av olika färger och även långhår (Tiffany), och som man arbetar med inom GCCF.

Det stora arbetet för att få burmillorna godkända som ras gjordes i England och Danmark

1984 besökte Birgit Nehammer (stamnamn Thamakan) Penny Bydlinski (stamnamn Penric) i England. Hon hade en burmillakull  och Birgit kunde inte stå för deras charm och köpte Penric Quicksilver. Han fungerade väl med Birgits burmor och charmade alla. Efter en del funderande, det är arbetsamt och dyrt att försöka skapa en ny ras, beslutade Birgit att försöka.

Hon parade en burma med en dansk chinchillahane och importerade Penric Tuppence, en obesläktad hona från England. Birgit hade nu förstagenerationskatter från tre obesläktade linjer att arbeta med. De två första kullarna blev en besvikelse, smokar och långhåriga shaded silver. Mycket vackra katter men inte vad Birgit hoppades på. I tredje kullen blev det en användbar hane och först i sjunde kullen kom de efterlängtade silvertippade honorna Thamakan Ginnie och Gianna. Det hade hunnit bli 1988, tre och ett halvt år efter att Birgit började. Ju fler generationer burmilla parad med burmilla det finns i stamtavlan desto större är chansen att det föds korthåriga tippade katter av önskad typ.

Faran för inavel  fick Birgit att göra om parningen Chinchilla och burma och även att para burmilla med burma. Detta betydde att åter få många kattungar av oönskad färg och/eller pälslängd. Dessa var dock mycket populära och lätta att placera. Det blev många katter som behövdes i aveln och det är inte lätt att alltid övertala kattungeköpare att hålla katten okastrerad för rasens skull. Av den anledningen behölls katterna hemma hos Birgit tills de blivit använda, och det var många burmillor att titta på då man besökte Birgit under dessa år..

1992 fanns det tillräckligt många så att FIFes krav för att godkänna en ny ras var uppfyllda.

FIFes domarkommitté fick bedöma 32 burmillor i Köpenhamn och ytterligare 27 i England en månad senare. 1994 var FIFes GF i Prag och motionen om att godkänna burmillan hade lagts av Felis Danica. På grund av de engelska karantänsbestämmelserna kunde det inte komma engelska katter till GF. Det betydde att kvällen innan domarkommitténs möte hämtade jag upp Birgit och sex burmillor och vi körde till Prag på natten, Vi hann precis fram i tid för mötet. Rasen godkändes med nästan alla domarrösterna och Felis Danicas motion gick igenom på generalförsamlingen.  Från och med 1 januari 1995, 14 år efter olyckshändelsen, var burmillan en godkänd kattras med certifikaträtt inom FIFe. Den godkändes endast som silvertippad. Detta betyder att de golden som kommer som naturligt genetiskt utfall i kullarna ej får certifikat på utställning, och om det finns en golden i stamtavlan blir kattungarna registrerade med kontrollstamtavla (RIEX).

Sverige var förhållandevis sent på att få in rasen, både Norge och Finland låg flera år före. I dag finns burmillor i merparten av FIFe:s medlemsförbund.

De första burmillorna importerades till Sverige 1999. Två från England, Demesme Ariadne och Brandywell Quiot, kom till Daccas (Dan och Carin Mikkelä) och två från Danmark En av de danska importerna, Thamakan Silver Adrienne var dräktig och den första kullen i Sverige föddes i september detta år hos Baheras uppfödning. Fler burmillor har sedan importerats, framför allt från Danmark, och de något förenklade införselreglerna gör att vi idag har ett stort avelsutbyte med Danmark. Idag är antalet burmillor i Sverige stigande men ännu har vi inte nått tresiffriga tal. De syns på utställningar och charmar fler och fler med först sitt tilltalande yttre, och när man lärt känna dem, det vänliga temperamentet.

Artikel av Barbro Helmer, tidigare publicerad i Våra Katter

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

Annons:
Sara-G
7/7/08, 12:28 PM
#1

Vilken tur att det finns eldsjälar som varit (och är) så engagerade och uthålliga för att ta fram rasen! Vilket arbete!

Keso
7/7/08, 11:46 PM
#2

Jätte spännade läsning. Föds det fortfasrande golden och/eller andra färger och långhåriga burmillor?

AnnaKarin
7/8/08, 12:22 AM
#3

I bl a England så räknas Burmillan in bland Asians, de kan vara enfärgade, mönstrade och utan silver. Golden och långhår är naturligt utfall så visst dyker det upp då och då men inte så supervanligt här.

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

Upp till toppen
Annons: