Annons:
Etikettrasbeskrivning
Läst 3456 ggr
AnnaKarin
2007-08-29, 03:24

Raspresentation Burmilla

En presentation av Burmillarasen, dess ursprung, utseende och personlighet fritt sammanställd av Elisabeth Öman, S*Nosicat's.

Historia och ursprung

Burmillan är en kattras som uppstått ur en korsning mellan raserna Burma och Chinchillaperser. Resultatet är en korthårig katt med Chinchillapersens silvertippade päls, och ett utseende som påminner om Burmans.

Rasen har sitt ursprung i England och det var där de första kullarna planerades och avlades. Intresset för rasen blev stort och 1984 exporterades en Burmilla till Danmark. I Danmark fortsatte man parallellt med avelsprogrammet och det var dessa båda länder som tog initiativet 1994 för att få rasen godkänd. Burmillan godkändes som ras i FIFe år 1995 och år 2000 registrerades den första inom SVERAK.

Burmillans personlighet

Burmillans temperament är milt och vänligt. Den är utåtriktad, är mycket social och har ett stort mått energi. Rasen är lättsam och lugn. Den är livlig, tillgiven och kärleksfull. Vissa linjer "pratar" mycket och kommenterar gärna det man gör. Man märker tydligt att det finns en Burmilla i huset! Ett bedårande och förförande ansiktsuttryck gör Burmillorna till födda charmörer. De är fullständigt intagande och är ett idealiskt husdjur.

Burmillans utseende

Burmillan är medium i kropp och längder. Bröstkorgen skall vara rundad och medium i bredd. Den har slanka ben och nätta ovala fötter. Svansen skall vara från medium till lång med rundad topp. Burmillans huvud skall ha lätt rundad topp. Profilen har ett svagt stop, det är inte önskvärt med en bula på näsan. Öronen skall vara medium till stora, medium breda i basen med lätt rundade toppar och vara lätt framåtlutande i profil. De lätt snedställda ögonen skall vara stora och brett placerade med den övre ögonlinjen i en båge ned till nosen och den undre i en vid båge. Färgen skall vara grön, alla nyanser är tillåtna men klar grön är att föredra. Gula ögon accepteras på katter som är yngre än 2 år samt på röda och creme färgade katter.

Burmillans päls och officiell beteckning

Pälsen är kort, silkig och tätliggande med en lätt lyftning till följd av underull. Den tippade pälsen, som är rasens främsta kännetecken, innebär att den största delen av pälsen är vit och endast de yttre täckhåren är färgade. Detta särdrag ger pälsen ett sammetslikt eller silverskimrande utseende. Det är andelen färg som betecknas med shell respektive shaded. Shell (12) innebär att toppen 1/4 av hårstrået är färgat.

Shaded (11) att ¼-½ av hårstrået är färgat.

Burmillan är en augotikatt. (Mönstrad)

Den officiella rasbeteckningen för Burmilla är BML. Den är idag endast godkänd i silver. Golden förekommer i det naturliga utfallet och kallas då Asian (korthår) resp Tiffanie (långhår), men är inte godkända som varianter i utställningssammanhang.

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2007-08-30, 21:35
#1

Inlägget är borttaget

lisette
2007-09-10, 19:30
#2

är denna ras godkänd av sverak? =)

vanessa
2007-09-10, 19:35
#3

Det är den så vitt jag vet. Men har ingen Burmilla själv, utan klassiska huskatter och f.d. hemlösingar.

Intressant att läsa. Så det finns inga mörka burmillor? /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Leffe
2007-09-10, 19:40
#4
AnnaKarin
2007-09-10, 19:54
#5

Alla FIFe-godkända Burmillor är silvershaded eller shell. De finns i alla färger men med silvershaded eller shell så de ser ljusa ut även om de är svarta. Inom andra förbund är även golden godkända och inom t ex GCCF ingår de i gruppen Asians.

Burmillan godkändes i FIFe -94 och från 1 januari -95 kunde de ställas ut.

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

Upp till toppen
Annons: