Annons:
Etiketthälsa-och-sjukdomar
Läst 8341 ggr
Yataz
2008-10-01, 23:28

Katter och Aloe Vera

Idag är det vanligt att vi ger våra katter p-piller. Används de inte i avel så kastreras de ofta. Katter är ju i allmänhet mycket fertila och genom kastrering blir de lugnare. Men en kastrering medför ofta att kattens vikt ökar. Även urinvägarna kan ställa till problem och de kan då få lättare att …

Idag är det vanligt att vi ger våra katter p-piller. Används de inte i avel så kastreras de ofta.
Katter är ju i allmänhet mycket fertila och genom kastrering blir de lugnare.
Men en kastrering medför ofta att kattens vikt ökar.
Även urinvägarna kan ställa till problem och de kan då få lättare att få njursten, ett allt vanligare problem. Allt fler katter får också problem med hormonrubbningar och diverse allergier. Dessutom har många katter ett känsligt tarmsystem.

Aloe Vera för invärtes bruk kan hjälpa katter på många sätt, bland annat med att rensa urinvägarna. Aloe Veran gör dessutom att urinen blir sur, vilket leder till att bakterietillväxten hämmas.
Kroppen tillförs även energi och kan därför göra katten mer aktiv, vilket är positivt för kattens viktbalans. Alla näringsämnen i Aloe Vera samverkar för att bygga upp immunförsvaret och ger katten bästa möjliga utgångspunkt för att undgå sjukdomar.

Hur ger man katten Aloe Vera Drinking Gel?
Katten är som vi vet ett mycket skeptiskt djur och det kan därför vara svårt att få den att själv dricka gelen. Här nedan kommer lite tips:

1. Håll upp käken med ett fast och bestämt grepp, precis som när du ger p-piller eller medicin.
Katten kan bli lite överraskad för en stund och därför måste det gå snabbt.
Ge katten en dos Aloe Vera med hjälp av en spruta. Du kan dela upp det genom att ge halva dosen i vardera mungipa.

2. Med vissa katter går det också bra att ge drycken med hjälp av en sked eller att man blandar ner det i maten.

3. Man kan också dra nytta av kattens renlighet genom att vid upprepade tillfällen smörja små doser Aloe Vera Drinking gel på kattens tass. Katten kommer med största sannolikhet att slicka i sig gelen när den tvättar sig.

Verkar Aloe Vera på samma sätt på katter som på människor?
I grund och botten verkar det på samma sätt.
En av skillnaderna är huden. pH-värdet på människans hud ligger på 5,5 medan katters hud har ett pH-värde runt 6,8-7. Aloe Vera i sig har ett pH-värde på ca 4,5 vilket alltså innebär att den har en mer surgörande verkan på katters hud.
När det handlar om svamp- och bakterieinfektioner har detta en positiv effekt eftersom de inte gynnas i sura miljöer. Det är därför det är mest effektivt att använda ren koncentrerad Aloe Vera på sår eller utslag.
Vad det gäller pälsskötseln i den normala, vardagliga, skötseln kan det vara bra att använda ett schampoo med jojoba. Detta kompenserar syran med oljan och huden skyddas och kommer i balans.

Vid rengöring av katters ögon, öron, nos och mun kan du med fördel använda Aloe Vera Emergency Spray på en kompress och torka av katten på det aktuella området.
När det gäller utställningskatter måste man dock ta särskild hänsyn då sprayen kan ge missfärgning på ljusa pälsfärger.

Vanliga besvär som kan behandlas med Aloe Vera:
- Urinvägsproblem,
- Mag- och tarmproblem,
- Hud- och pälsproblem (eksem, mjäll, hårfällning),
- Tandköttsproblem,
- Sår (operationssår, skärsår, rivsår, fästingbett),
- Abscesser/Bölder.

Fördelar med Aloe Vera:
- Verkar förebyggande och vårdande,
- Kan användas både lokalt och på hela kroppen,
- Undertrycker inga funktioner,
- Är inte skadligt för miljön,
- Orsakar inte resistentproblem.

Biverkningar eller kontraindikationer:
- I stora mängder (> 10 gånger den rekommenderade dosen) kan Aloe Vera orsaka diarré och magont.
- Aloe Vera-dryck passerar över via modersmjölken och kan skapa diarré hos kattungarna.
Undvik därför att ge Aloe Vera under digivningstiden.
- Överkänsliga katter kan reagera på Aloe Vera i och med växtens bitterämnen.
Har du en överkänslig katt bör du därför först testa om de tål det. Ge exempelvis 1/4 av den rekommenderade dosen i 2-3 dagar och öka dosen sedan successivt till normal dos.
För hudvård kan du smörja på ett litet område med tunn hud, exempelvis i ljumsken.
Vänta sedan 1-2 dagar för att se om katten uppvisar tecken på reaktion.
Det är mycket sällsynt att katter visar tecken på reaktion av Aloe Vera.

Några kom-ihåg!
- Aloe Vera ska inte ersätta livsnödvändiga mediciner. Rådfråga alltid veterinär!
- Aloe Vera ersätter inte traditionell parasitbehandling (inälvsmask/hudparasiter) men kan däremot hjälpa till att förebygga ett ytterliggare angrepp .
- Aloe Vera kan inte bota cancer, men kan med fördel ges som näringstillskott eller användas vid sårvård exempelvis när man opererat bort en cancersvulst.

Mina personliga erfarenheter av Aloe Vera till katt

Aloe Vera Drinking Gel - 90,1-92% Aloe Vera
Jag ger mina katter Aloe Vera Drinking Gel med honungssmak och de verkar gilla den söta smaken. Jag brukar servera det tillsammans med tonfisk och de äter med god aptit och får på detta sätt i sig de viktiga näringsämnena. De har varit mycket bättre i sina magar nu.

Aloe Vera Emergency Spray - 83% Aloe Vera
Vid rengöring av öron, ögon, nos och mun använder jag Aloe Vera Emergency Spray som föreslagits ovan. Denna spray är dock lite gulaktig till färgen så jag brukar inte använda det när jag ställer ut, i alla fall inte på de katter med ljus pälsfärg.

Aloe Vera Concentrate - 90% Aloe Vera
Vid rivsår, småsår och operationssår använder jag ibland Aloe Vera Concentrate kräm. Krämen innehåller hela 90% Aloe Vera och får såren att läka mycket snabbt.

Aloe Vera Cream with Propolis - 79% Aloe Vera
När jag haft katter med torra trampdynor så har jag med gott resultat använt mig av Aloe Vera krämen med Propolis. Tramdynorna blir mjuka och återfuktade.

Aloe Vera Quick Help Spray - 80% Aloe Vera
När det är sommar och katterna får komma ut på grönbete (under uppsikt) brukar jag spraya Aloe Vera Quick Help Spray över deras pälsar. Sprayen är speciellt framtagen för katt, hund och häst och innehåller niem-extrakt. Niem är oerhört effektivt när det gäller att hålla fästingar, loppor, löss och andra liknande parasiter borta. Jag är glad att jag hittade detta alternativ som faktiskt fungerar i och med att vi inte har mycket alternativ till fästingmedel på katt.

Vad är niem?
Niem är ett tropiskt träd som man använt sig av i århundraden eftersom dess extrakt skyddar mot parasiter som loppor, löss och fästingar. Skydda dina husdjur mot sommarens plågor!

Jag har varit mycket nöjd med dessa produkter och har därför en egen försäljning av dem. Jag är fristående LR-konsulent! Kontakta mig gärna för mer information!

Martina - martinas.aloevera@gmail.com

Yataz

Annons:
AnnaKarin
2008-10-02, 02:55
#1

Intressant läsning.

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

Heffipeffi
2009-05-09, 23:10
#2

Är det FLP:s produker du säljer?

Yataz
2009-05-13, 02:38
#3

#2 Nej, du får gärna PM:a mig vid intresse eller frågor.

Martina

Yataz

Upp till toppen
Annons: