Annons:
Etiketthälsa-och-sjukdomar
Läst 5255 ggr
BARFmycat
2010-03-23, 21:03

Vatten

Här inleds den BARF-relaterade artikelserien med en artikel om vatten- kattens viktigaste "näringsämne".

Katter kan få i sig vatten på tre sätt;
1. Genom att dricka
2. Genom födan
3. Genom ämnesomsättningen
(kroppen producerar vatten som en biprodukt till de kemiska processer som ombilder fetter, protein och kolhydrater till energi)

Katter kan förlora vatten på fyra sätt:
1. Via urinen
2. Via avföringen
3. Vid utandning
4. Vid saliv, tex när den slickar pälsen.

Tiger

Om katten förlorar mer än 15-20% av kroppsvätskan innebär det en allvarlig risk för att den dör, till skillnad från många andra djur som kan klara att förlora upp till 50% eller mer utan risk för att dö.

Katten behöver ungefär lika mycket vatten per dag (räknat i milliliter) som den behöver kilokalorier, det vill säga att en lågaktiv katt behöver ca 65-70ml vätska per kilo kroppsvikt. Om man vill göra det enkelt för sig kan man räkna med att en katt behöver lite mer än ½dl vatten per kilo kroppsvikt.

Metabolismen producerar ca 10-13g vatten per 100 kcal omsättbar energi. Under normal aktivitet och i normal temperatur råder ett samspel mellan vattenintag och vattenförlust, variationen är mindre än 1%.

Då katten ursprungligen är ett ökendjur innebär det att den koncentrerar sin urin för att minska vattenförlusterna, en katt får normalt i sig nästan all vätska den behöver via sitt bytesdjur. Om en katt äter kött eller blötfoder behöver den inte dricka särskilt mycket, men om den äter torrfoder behöver den dricka mycket för att kompensera det den inte får i sig via födan. Om katten får i sig för lite vätska ökar risken för bildning av kristaller och stenar i urinvägarna avsevärt.

kolmarden080710-54.jpg

Katten dricker ungefär 10-20 gånger om dagen, men varje gång den dricker är det bara några få milliliter. Om katten enbart äter torrfoder finns det en överhängande risk för att den får i sig för lite vätska. Det är inte ovanligt att katter som endast lever av torrfoder lever ett helt liv av kronisk uttorkning. De behöver dricka upp till 3 gånger mer vatten om den endast äter torrfoder jämfört med vad den behöver om den äter blötfoder eller kött.

Risken för att katten ska drabbas av urinstenar och andra urinvägskomplikationer är betydligt högre om den äter torrfoder. hankatter löper större risk att drabbas av urinvägsbesvär eftersom de har längre urinrör än honor. Om katten dricker för lite spolas inte urinblåsan ut regelbundet, och i liggande urin kan bakterier frodas. Många torrfodertillverkare har höjt salthalten i sitt foder för att få katten att dricka mer, men detta kan leda till obalans mellan elektrolyterna i kroppen samt problem med blodtryck och njurar.

Jag har en Petmate deluxe water flow till mina katter, en mycket uppskattad födelsedagspresent jag fått från min släkt.

Det är inte naturligt för djur att dricka stillastående vatten, eftersom sådant vatten i naturen kan innebära stor risk för föroreningar i vattnet. Därför är det smart att ha någon slags fontänliknande anordning, det uppmuntrar drickandet. Tengil älskar att dricka vattnet direkt från rampen där det rör sig mest, och den här modellen har en spak som man kan ställa in vattenflödet på samt ett kolfilter som filtrerar vattnet. Det finns även en vattenbehållare på sidan som automatiskt fyller på vattnet när det börjar ta slut.

**
Källhänvisning:**
Din katt - den kompletta handboken
Elsa Flint, Graham Meadows
Kattens sjukdomar
Anne-Marie Nilsson

_
Skriven och publicerad av Sarah Siverman
_http://BARFmycat.se/

2010-03-23 20:00Bilder från fotoakuten.se
Skyddad av copyrightlagen

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Annons:
BARFmycat
2010-03-25, 19:36
#1

Ingen som tyckte det var en bra artikel?Gråter

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Kikirikis
2010-03-26, 11:54
#2

Hej Sarah,

det var visst en intressant artikel. Tyvärr händer det inte så mycket på den här sidan. Kanske vi vaknar och orkar mera nu när solen börjat visa sig längre stunder.

Ge inte upp, informera oss mera!

Hälsningar Monica och Manda

BARFmycat
2010-03-26, 15:01
#3

#2

Men vad bra då =P
nej jag såg att den blivit läst typ 30 gånger när jag skrev det där och började undra om ni kanske trodde att man inte fick kommentera artiklarna Flört

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

AnnaKarin
2010-03-26, 18:40
#4

Det är dålig fart på den här sidan, svårt att hitta mer material om Burmilla. Jag hoppas att solen  och ljuset kan få medlemmarna på skrivhumör.  Vill man inte skriva så mycket så kan man sätta in många bilder istället ;-)

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

BARFmycat
2010-03-26, 18:43
#5

#4

Haha jo de är ju en idé Flört

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Palombiens
2010-08-12, 15:56
#6

Jag köpte en vattenfontän i till katterna i början av sommaren, när det var så varmt ute och Agda var dräktig. Den är jättepopulär. Agda vill till exempel inte dricka ur skålen hos kattungarna utan går ut till köket till fontänen och slickar på det rinnande vattnet.

Annons:
Lina-BML
2010-08-12, 16:57
#7

En sån har jag oxå funderat på när det är dags. Undrar om även hundar dricker ur en sådan? Jag tänker annars att katten kanske tycker att en gemensam vattenskål inte är tillräckligt fräsch? Ja det lär ju visa sig.

CallaMej
2010-08-13, 21:57
#8

Jag har haft en fontän…men jag vet inte….nu har jag en skål och byter vattnet minst en gång dagligen igen istället. Vi hade en som iofs var tyst, men den lät ändå - och så blir man lite "latere" att byta vattnet. Så jag gick tillbaka till vattenskål. Min erfarenhet =o)

Danielle

S*CallaMej  ~ uppfödning av Burmilla på Västkusten ~

Hemsida: www.callamej.se

cajzzza
2010-11-14, 12:11
#9

Intressant artikel. Nu fick man lära sig lite mer och lite djupare om vikten av vatten…

Tack!

Själv är jag inne på min andra fontän, hade först en "cat it" fungerade bra men jag var inte riktigt nöjd. Så jag köpte en "Drinkwell". Den har vart super, och mina katter drack massor… Tyvärr så har vattnet på lander lämnat efter några beläggningar som inte går bort. Så det blir väl att införskaffa en ny…

LeeLoo har även lagt till sig en vana att dricka från badkars-kranen… den måste alltid droppa, så hon kan leka/dricka ur den också. Droppar den inte går hon in och sätter sig i badkaret och skriker på mig…

Upp till toppen
Annons: