Annons:
Etikettallmänt
Läst 5919 ggr
AnnaKarin
2007-09-06, 23:25

Burmillaimport från Holland

Den här artikeln är tidigare publicerad i Våra Katter och handlar bl a om när S*Kusten's importerade sin hona från Holland.

NL*Blue Velvet's Ally for Kustens

NL*Blue Velvet's Ally for Kustens

Vi köpte vår första burmilla sommaren 2004 av Barbro Helmer i Helsingborg. Detta efter att ha kommit i kontakt med denna underbara ras på en midsommarutställning i Norge.

Tiden gick och Millan, som vi kallade henne, började bli vuxen. Vi letade efter en ljus hane att para Millan med, men upptäckte att det inte fanns så många i Sverige som hon inte redan är nära släkt med. Vi bestämde oss för S*Teddybjörnens Mr Einstein som var på besök några veckor. Resultatet blev vår första kull med tre pigga kattungar.

Våra nya kompisar Anna-Karin Rahm och Annika Lissjos som också har burmillor var liksom vi intresserade av att få in nytt avelsmaterial till Sverige, gärna röd- och creme-silver. Vi bestämde att Anna-Karin nu på allvar skulle börja leta efter grupp 2-burmillor i Europa, i Skandinavien fanns ju inga. Efter lite kontakter i England fastnade vi för Laura Boshoven-Sholtens uppfödning Blue Velvets i Holland. Hon hade inga kattungar till salu just då men vi skulle hålla kontakten. Efter mycket mejlväxling stod vi nu först på listan över intresserade av en röd eller creme hona. Äntligen började "rätt" hona att löpa. Vi höll tummarna, men tyvärr blev hon inte dräktig. Efter jul var det dags igen. Och denna gången blev Cici dräktig med Bobje. Utfallet kunde bli röda och creme, både hanar och honor. Anna-Karin tyckte det var roligt eftersom hon hade varit den som etablerat kontakten mellan oss och Laura. Nu gick vi verkligen i väntans tider. Mejlen kontrollerade noga varje dag. Stellan åkte till Sveraks årsmöte i Södertälje, och då kom beskedet. Cici hade fått 6 kattungar, och fyra var honor! En är creme, precis vad vi ville ha! Lyckan var obeskrivlig! Bilder kom nästa dag och vi bestämde oss genast. Laura som har hållit på med burmilla avel under många år, både uppfödning och kontrollavel, ansåg att hon var stor och riktigt bra redan.

Nästan varje dag kom nya mejl med bilder och rapporter. Jättekul att nästan kunna se sin katt växa även om hon bodde 120 mil bort. Laura var mycket samarbetsvillig med kattens namn och reserverade chipnummer och skrev intyg och lyssnade på de svenska reglerna när det gäller import. Vår hona fick heta Blue Velvet's Ally For Kustens för att markera vårt samarbete. Ally betyder ju alliera, samarbeta. Vi räknade fram att det var dags att hämta hem Ally i mitten av juni. Efter lite negativa besked från vissa flygbolag bokades resan. Men vi var ju väldigt nyfikna också… Så efter telefonsamtal med Laura bestämde vi oss för att köra ner och hälsa på och titta på katterna under påskhelgen.

Påskresa till Holland

Efter en låååång bilresa genom ett regnigt Tyskland och ett Holland badande i solsken kom vi fram till Melissant söder om Rotterdam. Det är en liten söt stad med 2000 invånare och 5 kyrkor. Laura har stans zoobutik där vi ramlade in. Lite nervösa såklart, men väldigt nyfikna. Hela familjen var hemma, vi presenterades för vuxna katter hund, barn och make. Redan efter några minuter kändes som om vi känt varandra i många år. Samtalet flöt lätt och skratten var många. Vi väntade otåligt på att Laura skulle hämta kattungarna. Men först skulle vi få träffa pappa katt, Bobje. Han är en otroligt vacker rödsilvershaded kille. Så kom då äntligen mamma Cici och hennes 6 kattungar. Vi såg genast vem som var Ally. Med pigga stora ögon var hon snabbt ute ur bolådan. Hon klättrade på oss och verkade tänka "äntligen kommer ni och hälsar på". Vi firade med hemlagad soppa, och medan vi åt dök Lauras föräldrar upp. Dom hälsade artigt och var nog mest nyfikna på killarna som kom körande så långt för att titta på katter. Även denna gång bröts isen snabbt och redan efter en kvart var det bestämt att vi skulle övernatta i föräldrarnas hus när vi skulle hämta hem Ally. Snacka om gästfrihet!

Hemtagning

Vi fick vår dispens från Jordbruksverket och tiden gick långsamt fram tills det var dags att flyga till Holland. Men tillslut kom dagen för avresa. Vi kom till Melissant i hyrbil från Schiphol på eftermiddagen och Ally hälsade oss välkomna med små glada pip. Pappersexercisen klarades av och vi pratade och skrattade som om vi känt varandra länge. Tidigt på morgonen återvände vi från Lauras föräldrars hus för att börja den långa resan mot Göteborg. Ally som aldrig varit ute ur huset tidigare (Laura har en veterinär som kommer till henne för alla undersökningar och vaccinationer) lekte piggt i sin transportväska med de två pinglande leksaker hon fått med sig. Det fortsatte hon med hela resan. Hon var lugn i incheckningsköer och ombord på flygplanet. Det enda som vi hörde var ett stilla pinglande. På Landvetter fick vi gå via tullen och visa upp katt, intyg, pass och hennes chip kontrollerades. Inga som helst problem allt var avklarat inom 10 minuter.

Hemma

Då vi i katteriet har en del katter sen tidigare är det ju alltid lite nervöst att komma hem med en nykomling. Lite fräsande från både ny och gammal katt är ju vanligt. Men inte denna gången. Ally lät alla nosa och hälsa utan protester. Efter 10 minuter blev hon adopterad av Anna, en burmillahona vi behöll från vår första kull. Hon blev noggrant tvättad och nattad. Nu förgyller hon vår tillvaro med sin totala oräddhet för både katter och människor. Hon hälsar glatt på alla besökare och sitter gärna i knäet och blir klappad.

Så håll utkik efter oss på kommande utställningar!

Vi är mycket glada och stolta över vårt samarbete med Anna-Karin på S*Curlicue's, Annika på S*Palombien's och framförallt Laura Boshoven-Scholte på NL*Blue Velvet's som lät oss få köpa Ally.

Hans Ljunggren och Stellan Spetz

S*Kustens

Tidigare publicerad i Våra Katter

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

Annons:
AnnaKarin
2007-09-10, 23:04
#1

Det kommer fina katter från Holland !

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

cajzzza
2011-04-03, 17:08
#2

Härlig läsning… så här några år efteråt….

Upp till toppen
Annons: