Annons:
Etikettfärger-och-mönster
Läst 5491 ggr
AnnaKarin
2011-03-30, 10:26

Shell/shaded

En artikel av Barbro Helmer som bl a förklarar skillnaden mellan shell och shaded

I Danmark och troligtvis i resten av FIFe har man registrerat alla burmillor som shaded. Både Thamakan Silver Ira och Thamakan Silver Adrienne (Ada) omregistrerades till shell när de flyttade till Helsingborg. En hel del av de danska burmillorna är shell och inte shaded. Det är svårt att se skillnad på dessa färger om man inte är van och det finns också en hel del vars tipping ligger mittemellan. Arvsgången är ju ännu ej helt utredd beträffande dessa färger, därför är det svårt att förutsäga. Eftersom de tävlar tillsammans så är det många domare som inte ”bryr sig”, och långt ifrån alla kommenterar om katten är registrerad fel. Kees är rödsilvershell. Det röda syns dåligt eftersom hans tipping i det röda är mycket svag liksom hos döttrarna Agda och Nikita.

**Burmabrun/Svart
**Om en burmilla är registrerad som ns innan 2009 kan man inte ha en aning om den är svarttippad eller burmabruntippad. Några i Sverige blev korrekt registrerade under något år i början av 2000-talet eftersom SVERAKs Avelsråd tillät det. Sedan blev det stora protester i samband med en utställning, så det försvann tills motionen om tillägget 31 för de burmafärgade trädde i kraft 2009. Personligen tycker jag att 31 endast skall läggas till på bruna och brunpaddor eftersom det inte syns utan vidare på någon annan färg.

Jag är ganska säker på att en del av dem som är registrerade som choklad åtminstone tidigare egentligen är ns 11/12 31. Visste man inte färgen på sina ungar frågade man troligtvis en som föder upp tippat och inte en burmauppfödare och de bruna ungarna blev då registrerade som choklad.

Sedan vädjar jag till alla att använda ordet brunsilvershaded/shell i stället för det något komplicerade som står i stamtavlan brunmaskad silvershaded/shell. De enda katterna som är bruna är burmor, hos alla andra bruna katter brukar färgen kallas choklad. På svenska säger vi brun om svartmaskade katter (siam, burma och tonkanes) samt svartmönstrade utan silver.

**Färg/Eyeliner
**Burmillans eyeliner framträder bättre ju mörkare grundfärgen är. Svart och brun bättre än de andra färgerna beroende på kontrasterna. Sämst syns det av naturliga skäl på creme och lila. Sedan har olika blodslinjer olika kraftig eyeliner, beroende på hur den varit på ursprungschinchillorna. Hur kraftiga markeringarna är har inget att göra med om det är en shell eller shaded katt. (Titta på Hedda på Linas bilder från SK, hon är brunsilvershell.)

Färgbestämning
Birgit Nehammer (Thamakan) lärde mig att titta på färgen på trampdynorna och och den fläck med pälsfärg som finns precis ovanför trampdynan på bakbenets baksida.

Niklas första kull
Jag bifogar ett foto på IC Baheras Wb Niklas första kull 3 dagar gamla. Mamma är hans kusin GIC Baheras Wb Marike som är brun silvershaded. Niklas är blåsilvershaded med shellregistrerade föräldrar. Det skall bli spännande att se vilka färger det blir, jag brukar inte våga säga något säkert förrän de har några veckor på nacken. Både Niklas och Mia kan vara goldenbärare. Morfar är IC Horizons Pollux som är mycket mörk brunsilvershaded , mormor är Hedda, shell . Föräldrarna till Niklas är bägge shellregistrerade.

Barbro

baheras@telia.com

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

Annons:
Lina-BML
2011-03-30, 14:40
#1

Vilken bra artikel! Tack för den, den klargjorde en hel del saker för mig Skrattande

cajzzza
2011-03-30, 15:07
#2

Kan inte annat än att hålla med #1.

Vilkene kanon artikel, den förklarar massor! Mycket (allt) av detta har jag funderat en del över och frågat runt. Tackar och bockar! Skrattande

Lina-BML
2011-05-15, 22:29
#3

Nu när vi talar om ev golden i Guzie/Niklas kullen. Hur har det gått med färgbestämningen för dig i din kull Barbro? Eller är det någon annan som kanske vet?

Upp till toppen
Annons: