Annons:
Etikettavel-uppfödning-och-genetik
Läst 1611 ggr
Pia-PizzisAnne
2011-11-12, 09:15

Midline Defected Kittens hos Burmor

Hej!

Det finns nu ett forskningprojekt för att försöka hitta orsaken till de gravt missbildade kattungar som förekommer hos Burma.

Vi vet ju inte riktigt orsaken, men de flesta är överens om att en ärftlig faktor definitivt är inblandad, medan en del tror på miljöpåverkan, såsom bekterier/virus eller t ex läkemedel.

Oavsett vilket, så hoppas vi få fram någor slags svar. Forskarna, Dr Casal och Dr Lyons, som är genetiker, tror det kan vara ärftligt, och att det i så fall skulle kunna gå att få fram hur det nedärvs och ta fram ett test för att hitta eventuella bärare.

Nu vet vi också att dessa missbildade kattungar föds hos andra raser där Burmor använts i aveln för att få fram vissa egenskaper. Detta gäller framförallt Burmilla, Ocicat och Bengal.
Kattungarna är döda eller dör strax efter födseln, så det drabbar ju visserligen bara uppfödaren, men för den skull finns ingen anledning att inte göra något åt det, eller att inte sprida informationen.

Därför vill vi dela med oss till er, inte för att skicka in material utan för att OM ni skulle råka få en sån här unge, så behöver ni inte skämmas eller tro att ni är ensamma.

Det finns en grupp på facebook som handlar om detta
http://www.facebook.com/groups/185713651509736/
det är bara att ansöka om att gå med.

En websida finns också med all information och där publiceras också alltid det senaste om projektet
https://sites.google.com/site/midlinedefect/

Det finns en hel del foton på missbildade kattungar på dessa sidor och jag vill VARNA för starka bilder!

___________,,,^..^,,,______________**
Hälsningar  Anne Nordström  S* Pia-Pizzi's est. 1988
http://www.pia-pizzis.se
anne.nordstrom@lsn.se
**

Annons:
AnnaKarin
2011-11-12, 09:45
#1

Tack för infon! Har funderat på att lägga ut det här men du hann före;-)

I min första burmillakull hade jag två rejält deformerade ungar men i hetsen runt kejsarsnittet och försöken att hålla liv i de andra fem ungarna så glömde vi att fota de missbildade. De var mindre utvecklade än de jag sett på era foton. Mina två såg mest ut som två stora "spermier" med kluvna skallar, ögonen utanpå, inga riktiga bakkroppar och jag tror inte att de hade framben heller - möjligen små stumpar.

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

Pia-PizzisAnne
2011-11-12, 14:11
#2

Det finns variationer på hur de ser ut, men de ska i alla fall påminna om de på bilderna…framförallt är det detta med att benen är så gravt missbildade som är typiskt och dessutom ovanligt för denna typ av defekt.
Midline defekter förekommer i olika former, varav de mildaste är gomspalt och navelbråck. Defekterna förkommer i regel ensamma, dvs de har kanske navelbråck men inget annat.

Bilderna på sajten kommer från många olika uppfödare runt om i Europa…

Och kejsarsnitt är dessutom jättevanligt i kullar där dessa förekommer…

___________,,,^..^,,,______________**
Hälsningar  Anne Nordström  S* Pia-Pizzi's est. 1988
http://www.pia-pizzis.se
anne.nordstrom@lsn.se
**

AnnaKarin
2011-11-12, 17:11
#3

Jag menade inte på nåt vis att mina två inte skulla vara midline defekta utan bara att de var inte så välutvecklade som de jag sett på bilderna.

Första ungen i kullen satt fast med bara svansen ute och det var därför det blev snitt. Han vägde 120 g och de andra sex mellan 62 och 68. Den minsta var den som överlevde.

Jag tycker att det är jättebra att defekter tas upp till diskussion, allt för många tiger om dem.

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

Upp till toppen
Annons: