Annons:
Etiketthälsa-och-sjukdomar
Läst 145154 ggr
BARFmycat
2010-05-10, 23:37

Vad är giftigt för katter?

Många kattägare menar bara väl när de ger sina katter godis. De flesta tror att det de ger inte är farligt, och kanske rent utav nyttigt. Har du koll på vad som är giftigt för katter?

Metylxabtiner

 • Choklad, te, kaffe och andra koffein- och kakaokällor
  -----------------------------------------------------

Toxinkälla: Metylxantiner
Choklad/kakao innehåller theobromin, intag av theobromin orsakar ökad andning och ökad puls. Te innehåller theophyllin.

Symptom: Kräkningar, diarré, uppsvälld buk, dricker mycket, flämtar, hyperaktiv/rastlös, muskelryckningar, vinglig gång, förhöjd kroppstemperatur, höjd eller sänkt puls, arytmi.

Symtom uppkommer normalt 6-12 timmar efter förtäring. Milda symptom uppkommer efter ett intag av 9mg per ½kg av kakao och koffein. Allvarliga symptom uppkommer vid intag över 20mg per ½kg och vid intag över 27mg per ½kg är risken hög att katten dör. Mindre än 2, 8g mjölkchoklad per ½kg kan vara dödligt. Ju mörkare choklad, desto dödligare.

 • Citronolja
  ----------

Toxinkälla: Limonene & Linalol

Citronolja används i schampoo, insektsspray, parfym och livsmedelstillsats.
Vid intag av citronolja försöker kroppen metabolisera limonenet och linalolet i levern, vilket orsakar leverskada eller nedsatt funktion i levern. Om citronoljan intogs i tillsammans med piperonyl butoxide blir den ännu giftigare. Katter är känsligare än hundar, vilket är varför man inte ska använda hundschampo som inte är godkänt för katter om man inte sköljer NOGA. Samma gäller schampo för människor.

Symptom: Starkt citrusluktande hud, dregglande, svag, sänkt kroppstemperatur, darrar, vinglig gång, ramlar, sår på huden (i synnerhet i analområdet).
Vid längre hudkontakt med citronolja, tvätta den med diskmedel, upprepa tills citronlukten försvinner. Låt inte katten bli kall efter badet.

 • Fett
  ----

Om man utfodrar med mycket fett, kan det orsaka inflammation i bukspottskörteln, pankreatit.
Djur lagrar intagna toxiner i underhudsfettet (det fett som är lite "hårt" i jämförelse med vanligt fett), därför kan en del djur bli sjuka när de tappar i vikt eftersom toxinerna då frigörs i kroppen. Jag undviker att ge mina katter hårt fett för att de inte ska få i sig toxiner, utan väljer istället kött med hög fetthalt insprängt i köttet, samt kycklinghud som innehåller mycket fett. Mjuka fetthinnor är inte farliga att ge.

Russin

 • Vindruvor/Russin
  ----------------

Toxinkälla: En hittills okänd, outforskad komposition i druvköttet.

Det okända toxinet skadar njurarna. En enda vindruva eller russin per ½kg räcker för att orsaka förgiftning.
Symptom: Kräkningar, diarré, aptitlöshet, slö, magsmärtor.

Avokado

 • Avokado
  -------

Toxinkälla: Persin

Svamp

 • Svamp
  -----

Toxinkälla: Varierande beroende på svampart, bl.a iboteniksyra, indoles, muscimol, gyromitrin, amanitin, falloidin, psilocybin, or psilocyn.

Även svampar som är ätliga för människor är oätliga för katter. Hur mycket katten tål är också varierande för svamparten. Naturligtvis är giftsvampar och "magiska svampar" mycket giftigare. Förtäring av svampar orsakar skador på hjärta, lever och njurar. Symptomen uppkommer efter 6-8 timmar. Om din katt har en förkärlek för svampar kan den äta svampar utomhus om det är en utekatt, den måste då övervakas när den är utomhus eller kanske bli innekatt.

Symptom: Magsmärtor, vinglig gång, medvetslöshet, nedstämd, illamående, kräkningar, diarré, hallucinationer, förhöjd kroppstemperatur, rinnande ögon, kissar/ bajsar mycket, dregglar, kramper.

Lökar

 • Lökar(samtliga), purjolök, gräslök och vitlök
  ---------------------------------------------

Toxinkälla: S-metylcystein sulfoxid, n-propyl disulfit, metyl disulfit, allyl disulfit

Intag av lök och vitlök orsakar anemi hos katter, dvs röda blodkroppar bryts ner och orsakar blodbrist. Barnmat innehåller lökpulver, varför man inte ska ge sin katt barnmat.
Hela löken och lökens planta är giftiga för katten. Hur höga halter katten tål är oklart, man vet att katter är känsligare än hundar. Vitlök innehåller minst av de nämda toxinerna och är därför minst giftig, men fortfarande giftig. Vid hudkontakt; tvätta noga.

Symptom: Kräkningar, diarré, anemi, missfärgat urin, svag, kontakteksem vid hudkontakt, astmaattack, allergiska reaktioner.

 • Sharonfrukt
  -----------

Kan orsaka organkollaps och inflammation av inre organ

 • Potatis, rabarber, tomat- och potatisplantor
  --------------------------------------------

Toxinkälla: Oxylater

Påverkar matsmältningssystemet, urinsystemet och nervsystemet.

 • Rå äggvita
  ----------

Toxinkälla: Enzymet avidin

Avidin bryter ner och hämmar upptaget av biotin (vitamin B7) och kan då orsaka håravfall och hudproblem vid utfodring av större mängder rå äggvita. Avidin i sig är inte giftigt, det hindrar bara upptagningen av vitamin B7 och orsakar då biotinbrist. Någon rå äggvita ibland bör inte utgöra någon fara, men ska man ha ägg i den dagliga kosten bör man bara använda äggula.

 • Rå fisk
  -------

Toxinkälla: Enzymet thiaminas

I skrivande stund pågår vilda debatter om huruvida fisk är lämplig kattföda eller ej, boven i dramat är enzymet thiaminas, som bryter ner thiamin (Vitamin B1). Olika källor påstår att thiaminas endast finns i fisk som håller på att bli dålig, eller endast i fiskens gälar, eller endast i fiskens inre organ, eller endast i vit fisk, eller endast i fisk med färgat kött, eller i endast fet fisk. Detta är naturligtvis mycket förvirrande. Precis som med rå äggvita så utgör hursomhelst någon fisk någon gång ibland ingen fara vad de gäller thiaminas och thiaminbrist, däremot så finns det även nya rön om katter som kan utveckla fiskallergi. Med alla dessa frågetecken kring fisk avråder jag för tillfället ifrån att utfodra med fisk, det är ingenting som är essentiellt för katten så den klarar sig fint utan fisk.

Symptom: anorexi, kräkningar, darrningar, kramper, förlamning, koma, död.

 • Salt
  ----

Större mängder salt orsakar obalans mellan elektrolyterna vilket påverka upptaget av övriga mineraler.

 • Nötter
  ------

Toxinkälla: Okänd

Symptom uppkommer 3-12 timmar efter förtäring. 1g per kroppsvikt räcker för att vara giftigt.

Symptom: Trötthet, kräkningar, förhöjd kroppstemperatur.
Mer ovanliga symptom är vinglig gång, bakdelsförlamning, muskelryckningar, magsmärtor, förlamning, stelhet och blekt tandkött.

 • Lever
  -----

Toxinkälla: A-vitamin (retinol)

Överskott av A-vitamin orsakar A-vitaminförgiftnig vilket leder till anorexi, viktminskning, och urkalkning av skelettet. Maxintaget för en katt är 750 000IE (internationella enheter) per kg, men om katten inte får i sig mer än 5 000IE A-vitamin per kg får den istället brist på A-vitamin.
100g nötlever innehåller 36 500ng retinol, dvs 121 545IE retinol då 1IE är 3,33ng.
100g grislever innehåller 13 001ng retinol, dvs 42 903,3IE retinol
100g lammlever innehåller 49 014ng retinol, dvs 163 216IE retinol
100g kycklinglever innehåller 9 500ng retinol, dvs 31 635IE retionol

 • Lakrits
  -------

Är även giftigt för människor i stora mängder.

 • Fruktkärnor
  -----------

Toxinkälla: cyanid

Läkemedel

 • Läkemedel
  ---------

Ge aldrig din katt läkemedel eller kosttillskott för människor.
Även om det är ett kosttillskott innehållande exempelvis järn eller Omega 3, som katter också behöver, så kan själva tabletten innehålla ämnen som katten inte tål och som kan vara rentutav livsfarliga.
Febernedsättande och smärtstillande värktabletter innehåller bl.a ett ämne som heter acetylsalicylsyra som katter inte kan bryta ner, en enda tablett är dödligt för en katt. Katter är mycket känsligare än vad hundar är när det kommer till gifter. Ge alltid kosttillskott som är särskilt till för katter eller kater & hundar, och ge aldrig din katt läkemedel som är till för människor om de inte är utskrivna av veterinär särskilt för din katt

Chili

 • Stark mat
  ---------

Stark mat är egentligen inte giftigt för katter, men det kan bli för starkt åt deras magsystem, ungefär som när en människa med känslig mage äter stark mat. Även om katten själv vill äta något starkt så betyder inte det att det går bra, som sagt, katter vet inte alltid vad som är bäst för dom och de äter det som de tycker är gott. Vilket inte nödvändigtvis är samma sak som är bra för dem.

Ge inte katten matrester som kan innehålla starka saker såsom chili, peppar, curry, sambal oelek, tabasco mm. bild1
Katter ska överlag inte äta matrester från oss människor, såvida det inte är rått eller kokta, okryddade grönsaker.

**
Tänk på att ALDRIG, ALDRIG ge katten tillagade ben!**

Skriven och publicerad av Sarah Siverman
http://BARFmycat.se/

2010-05-10 21:30
Bilder tagna av Sarah Siverman Bilder och text är skyddad av copyrightlagen

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Annons:
AnnaKarin
2010-05-11, 01:28
#1

Tack för en intressant artikel!!

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

BARFmycat
2010-05-11, 19:57
#2

#1

Varsågod, hoppas den är till nytta!Flört

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

CallaMej
2010-05-13, 17:19
#3

Och jag som ikväll tänkte servera katterna en Tabasco-marinerad rå torsk med hackade hasselnötter i citronolja och en liten rabarberkräm till efterrätt - men det är inget man skall servera sin katt då?

Jättebra artikel som vanligt BARF:en!!!!! Glad Äntligen fick jag veta varför man bara ska ge äggulan till katt. Vet ju att det är bra med äggula efter kattförlossning, men kan man ge det annars också? Lite OT kanske…

Måste kila, min katt jamade precis att hon har huvudvärk så jag måste ge henne en Panodil.

(Förlåt, men jag är såååå himla rolig ibland. Dvs en del av texten ovan var skämt, vilka delar låter jag vara osagt Flört )

Danielle

S*CallaMej  ~ uppfödning av Burmilla på Västkusten ~

Hemsida: www.callamej.se

BARFmycat
2010-05-13, 21:15
#4

#3

HAHAHAHA!Skrattande

Mankan ge vitan också, det är så små mängder, mina brukar få vitan någon gång ibland om man ska ha gulan till sig själv tex när man bakar eller lagar mat. De får inte b-vitaminbrist över en natt direkt, då ska de utfodras kontinuerligt med äggvita. Någon gång ibland skadar inte, men det skrev jag ju i artikeln ocksåGlad
Ja man kan ge hur mycket ägg som helst i princip, det finns bara nyttigheter i ägg!

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

ChouChou
2013-10-17, 19:22
#5

Bra att veta!

Gammal tråd men ändå viktigt att veta sådant!:)

Mon Petite Chouchou♥

Upp till toppen
Annons: