Annons:
Etiketthälsa-och-sjukdomar
Läst 5881 ggr
BARFmycat
2010-06-08, 14:18

Aktivering med foder

Aktivering är ett begrepp som kanske hörs mest bland hundfolk, men även katter mår bra av att aktiveras, särskilt innekatter.

Vad betyder aktivering?

Aktivering betyder att man sysselsätter katten så att den får utlopp för sina naturliga behov. Behov och instinkter som alla djur oavsett art har är de fyra F:en;

  • Foder
  • Fortplantning
  • Flock
  • Flykt

Eftersom katter i grunden är solitärt levande djur så kan man hos katter nästan ersätta ordet flock med "trygghet". Den "flocken" som katten har hemma får den att känna sig trygg, eftersom flock för djur innebär trygghet. Naturligtvis så varierar flockbehovet kraftigt från katt till katt, eller från ras till ras. Siamesen till exempel är bara ett exempel på katter som kan bli mycket olyckliga om de inte har en kattkompis eller en ägare som ofta är hemma. Medans andra katter klarar sig utmärkt själva, och utvecklar problembetéenden om man tar hem en ny familjemedlem.

Fortplantning kan vi också stryka eftersom de flesta katter är kastrerade, och de som hålls fertila får oftast utlopp för sina behov.

Flykt är samma sak som självbevarelsedrift. Om man vädrar fara så flyr man, få djur konfronterar fara, utan väljer i första hand att fly. Och eftersom vi har skapat en miljö för våra katter som gör att de alltid känner sig trygga i hemmet så får de oftast inte utlopp för denna instinkt heller, utom möjligtvis när dammsugaren åker fram eller för utekatten när den går ut.
Katter i det vilda äter så fort de får chansen, oavsett om de är hungriga eller ej. Det gör de för att man vet aldrig när man kan ha turen att få äta nästa gång, och då är det bäst att vara på den säkra sidan. Vissa dagar kan de bli helt utan mat. Det är detta betéende våra tamkatter visar när de fångar en fågel, mus, fjäril eller liknande och sen bara leker med sitt levande byte istället för att äta upp det. Våra tamkatter tycks dessutom i många fall ha glömt bort att musen de leker med faktiskt är ätlig. Vilda djur unnar sig sällan nöjet att leka med sitt byte, det finns sällan tid till det och risken är stor att någon annan kommer och snor lunchen.
Driven av hunger är ofta motivationen att ta högre än att leka.

Våra tamkatter däremot behöver aldrig oroa sig över huruvida de ska få mat för dagen eller ej. När vi då har strukit, flock, fortplantning, flykt och till och med foder från listan på saker katten behöver oroa sig för så har katten väldigt mycket instinkter och behov som den aldrig behöver använda. Och när ett djur inte får utlopp för sina naturliga betéenden utvecklar den stereotypa betéenden.
All stress är inte negativ stress. Att ett djur hela tiden är alert och på sin vakt, samtidigt som den har en uppgift att fokusera på som tex födosök, är bara bra stimulans. Katten är konstruerad för att kunna "hålla många bollar i luften" samtidigt.

Ta en riktig arbetshund som exempel, en bordercollie;
Bordercollien är avlad för att valla får och jobba i nära kontakt med sin ägare hela dagarna. Den måste vara alert, ha go kondition, god kommunikatinsförmåga samt förmågan att kunna arbeta självständigt. Om samma hund bara skulle gå ut på korta promenader och inte få någon mental stimulans, skulle den då må lika bra, sämre eller bättre än den hunden som får jobba hela dagarna? Den skulle med högsta sannolikhet utveckla stereotypa betéenden och hitta på egna sätt att stimulera sig själv, tex genom att tugga sönder husses favoritskor.
Detta kan jämföras med en katt som klöser på fel möbler, kissar eller bajsar utanför lådan, river ner saker överallt, äter olämpliga saker, skriker onormalt ofta osv.

Nu har en katt verkligen inte lika högt aktiveringsbehov som en bordecollie, men den har aktiveringsbehov.
Mina egna katter äter som de flesta redan vet BARF. De får stimulans varje dag när de äter; de får tugga ordentligt, slita loss köttslamsor, använda käkar, tänder och huvudet för att tugga sönder sina ben. Massiva köttben håller dem sysselsatta en hel dag, och mer nöjda, lyckliga och tillfredsställda katter får man leta efter de kvällar de får köttben!

Nu är det ju inte så att alla vill eller kan BARF:a, därför kommer här lite tips på hur du kan aktivera din katt med det foder den redan äter;

Aktiveringsboll

Lämplig för torrfoder.

Aktiveringsbollar finns att köpa på de flesta djuraffärer där de finns i olika storlekar och utföranden. Det finns även en på Apoteket som heter Catmosphere.Aktiveringsboll
Du ska fylla kattens dagsranson eller morgon och sedan kvällsranson av foder i bollen, sen ska katten knuffa på bollen för att få ut maten. Det finns ett reglage som du kan använda för att bestämma hur stort hålet ska vara där fodret kommer ut, ju mindre destå svårare. Varje katt ska ha varsin boll i hem med fler än en katt. I början kan katterna ha svårt att förstå hur de ska göra, men de lär sig snabbt. Med sitt skarpa luktsinne kommer de snabbt underfund med vart maten finns, sen är det bara en tidsfråga innan de lärt sig. Halva biten med aktiveringsbollen är att de själva ska få komma på hur man gör. Försök låta katten lösa problemet själv och ge inte upp om katten inte förstår på en gång. Aktiveringsbollen får katten att använda sitt luktsinne och huvudet, för att komma på rätt teknik för att få ut fodret. När hungern och därmed motiveringen är tillräckligt hög kommer katten försöka intensivt att komma åt maten. Man kan inte alltid lyckas på första försöket, det gäller både katter och människor.

Finns att köpa på;
http://www.swecat.com/cathmospherefoodball-och-catball-i-samma-boll

Svårighetsgrad: 3

IsformarGert äter rå kyckling ur en iskubsform

Lämplig både för blötfoder och torrfoder

Måtta ut foderransonen och strö den jämt över en eller flera iskubsformar. Katten får sen använda tassen och knepa lite för att få upp maten.
Har man flera katter ska varje katt ha en egen iskubsform.
Aktiverar problemlösningstänket.

Svårighetsgrad: 1

Kasta ut fodret på golvet

Lämpligt endast för torrfoder

Måtta ut foderransonen och släng ut den helt sonika på golvet. Katten får själv söka upp bitarna med hjälp av sin lukt och syn. Har man flera katter brukar "tävlingsinstinkten" komma fram, vilket är en positiv stressfaktor. Katter som äter dåligt kan med denna metod finna motivationen till att äta; äter man inte kommer någon annan före och då blir man utan.

Svårighetsgrad: 1

Göm fodret

Lämpligt för torrfoder, men går att göra med blötfoder med hjälpa av många små skålar som strategiskt placeras ut

Ta foderransonen och göm den på lite olika roliga ställen (inte allt på samma). Exempelvis i kattställningen, på stolsdynor, bakom dörrar, under sängen, osv, var kreativ! I början kan man gömma på lätta ställen, inte så långt från den ursprungliga foderplatsen och lite synligt, och inte på så många olika ställen. Allt eftersom katten fattar hur leken går till kan man utöka sökområdet och antal gömställen. Katten kan enbart använda sin lukt i den här aktiveringsleken, och deras luktsinne är mycket välutvecklat. Så fort de lär sig "tänket" kommer det gå galant.

Svårighetsgrad: 4

Ge fodret utomhus

Lämplig för torrfoder och blötfoder

Ta med dig katten och matskålen ut, om du har möjlighet.
Du kommer att få se ett helt annat betéende hos din katt. Miljöbytet tycks få den tama kissen att minnas tiger inom sig! Plötsligt så blir maten värd sin vikt i guld, katten tittar omkring sig för att försäkra sig om att ingen tar maten! Flera katter bör utfodras med minst en meter mellan matskålarna, gärna längre och helst så att alla katte kan se varandra.
Aktiverar alla sinnen, eftersom katten måste hålla uppsikt på hela sin omgivning.

Svårighetsgrad: 1

Aktiveringsbrickor

Lämpligt för torrfoder och oftast blötfoder

Det finns en del aktiveringsbrickor huvudsakligen tillverkade för hundar på marknaden, men även smarta katter kan naturligtvis använda dessa!
finns i varierande svårighetsgrader.

Trixie Cat Board

En bricka som har 5 olika "hinderbanor", bland annat så ska katteKatt som leker med Trixie Fun Boardn sortera ut fodret ur massa piggar, plocka ut det från skålar och gräva fram det från en tunnel.
Finns att köpa på;
http://www.swecat.com/trixie-fun-boardaktiveringsbrada-for-katt

YouTube-klipp med katter som använder Trixie Cat Board;
http://www.youtube.com/watch?v=sgH32K1L8gU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=cRgA0rgrXTE&feature=related

Hemmasnickrad variant av Trixie Cat Board;
http://www.youtube.com/watch?v=jn7aj8IzG_I&feature=related

Karlie Kitty Brain TrainKarlie Kitty Brain Train

Aktiveringsleksak som är framtagen speciellt för att aktivera katter. Den är vändbar, och har alltså två olika sidor. Den ska simulera hur katter fångar möss i små hålor i det vilda, när katten slår på bollen med tassen rör den sig runt i sin bana och triggar jaktinstinkten (lek). Om man vänder på leksaken så har den små hål där man kan stoppa godis under kulor och så får katten själv komma fram till hur man ska komma åt godiset.
**
Finns att köpa på;**
http://www.swecat.com/karlie-kitty-brain-train

Nina Ottosson Dog Brick

Göm foder i fördjupningarna under brickorna, låt katten leta efter det genom Nina Ottosson Dog Brickatt med tass eller nos försöka dra brickorna åt sidan, brickorna går ej att lyfta.
**
Finns att köpa på;**
http://www.swecat.com/nina-ottosson-dog-brick

Nina Ottosson Dog Turbo

Lägg torrfoder i gångarna, låt katten förflytta klossarna med tass eller nos. Nina Ottosson Dog Turbo
När den gör det flyttas fodret mot kanten. Väl där ramlar godiset ut genom olika hål. Klossarna går ej att lyfta och godiset går inte att få upp med tass eller mun. Dog Turbo går att variera från lite lättare till svårare.

Finns att köpa på;
http://www.swecat.com/nina-ottosson-dog-turbo

Nina Ottosson Dog SpinnyNina Ottosson Dog Spinny

Göm fodret i fördjupningarna under den roterande plattan.
Katten ska snurra på plattan med tass eller nos för att hitta det gömda fodret genom hålet i den snurrande plattan.

Finns att köpa på;
http://www.swecat.com/nina-ottosson-dog-spinny-liten

Jag har även provat att aktivera mina BARF:ande kissar md att hänga upp köttben, kycklingvingar är ytterst lämpligt, i snöre och knytit fast dem i dörrhantag, lådknoppar och liknande. Under handfatet i röret knöt jag upp en till och med. Man kan även sätta fast kött med buntband på något lämpligt ställe, längst ner på ett element (avstängt) i rören har jag sett en gång. De brukar även få "hundgodis" i form av torkade grisöron, torkad vom, torkade gristrynen och grisknorrar osv. Jag är noga med att det inte är tillagat inann det torkas och att det inte är saltat. Jag ger ej heller råhudsben eller liknande, utan bara vanliga torkade köttprodukter. Det kan hålla dem sysselsatta i allt från en dag till flera veckor, och hittils har de inte fått någonting som de inte lyckats äta upp. Under den perioden får de dock mat på vanliga tider utöver "hundgodiset", så det är bara som en bonus.

Naturligtvis så är ovan nämda aktiveringsförlag bara en liten del av vad man kan göra, var kreativ, tänk i kattens banor, vad kan en vild katt stöta på för problem och hur löser den det?

Viktiga saker att tänka på;

  • En katt äter inte om den är stressad, rädd, aggressiv eller har sexuell drift.

  • En katt kan utan att ta skada svälta i 24 timmar (förutsatt att den är fullt frisk och inte överviktig), så du har inget för att tycka synd om katten om den inte har klurat ut sin uppgift på en gång och går utan mat i ett par timmar, tvärtom så gör det den bara gott.

  • Du kan ge katten lite ledtrådar, som att knuffa lite på en aktiveringsboll för att visa hur den fungerar eller ställa katten i närheten av mat som du gömt, helt enkelt försöka underlätta lite om den inte förstår, men försök alltid låta den tänka själv först!

Fler aktiveringsprylar och bland annat sådana som inte har med foder att göra finns att hitta på till exempel den här sidan;
http://www.swecat.com/aktivering-katt

Skriven av Sarah Siverman
http://barfmycat.com/
Skyddad enligt Copyrightlagen

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Annons:
Upp till toppen
Annons: